האם קיים תקן לפסי האטה ומה הן המלצות של משרד התחבורה בנושא
מה הם פסי האטה וכיצד הם פועלים בקצרה
פסי האטה, נקראים באנגלית Speed bumps, הנם אמצעי נפוץ ומקובל להגבלת מהירות התנועה של כלי רכב בקטע דרך נתון ולהם תפקיד מוכח ובעל חשיבות בהגברת הבטיחות בדרכים עירוניות, בחניונים, שטחי תפעול ובמקומות נוספים בהם תנועת כלי רכב.
פסי ההאטה הנם גבשושיות על פני הכביש או הדרך המותקנים לרוחבו ואשר גורמות לטלטול של הרכב בעת שהוא עובר על גבן. ככל שמהירות הנסיעה גבוהה יותר כך הטלטול קשה ולא נעים. נהג הרכב, ביודעו כי לפניו פס האטה יאט את רכבו בהתקרבו לפס במטרה למנוע אי נעימות לנוסעים ברכב וכן נזק פוטנציאלי לרכב.
קיימים מגוון סוגים של פסי האטה, חלקם בבניה או יציקה במקום וחלקם פסים מוכנים מהיצרן אשר דורשים רק חיבור וקיבוע במקום ההתקנה.
תקן ישראלי לפסי האטה
השימוש בפסי האטה החל באירופה בשנות השבעים והפסים הגיעו לישראל בראשית שנות השמונים. בשנים 1983 ו-1991 פירסם משרד התחבורה מסמכים המציעים הנחיות לתכנון פסי האטה אולם ככל הידוע לנו, מסמכים אלה לא קיבלו מעולם תוקף רשמי של תקנה. כיום לא קיים תקן ישראלי מחייב לפסי האטה וההנחיות היחידות הקימות הן ההמלצות של משרד התחבורה.
גם המלצות משרד התחבורה נוגעות בעיקר להתקנת פסי האטה באיזורי מגורים ואין התיחסות לחניונים, מפעלים ושטחי תפעול למיניהם. בהמלצות משרד התחבורה נקבע כי כל רשות תדאג לפסי ההאטה שבשטחה.


תיאור הבעיה
עם תחילת השימוש בהם בחו"ל, נבחנו שני סוגים של פסי האטה עיקריים:
- פסי האטה בעלי פרופיל מעגלי אשר גובהם עד 10 ס"מ ואורכם בין 3.7 מטר ל 4 מטרים. פס זה נקרא "פס האטה מעגלי" שכן אם נשרטט את המעגל המלא אשר הפרופיל של פס ההאטה מהווה קעט ממנו, נקבל מעגל בעל קוטר משמעותי.
- הפס השני שנבחן היה בעל צורה טרפזית: אורכו 6.7 מטרים, בתחילתו רמפת עליה, בראשו 3 מטרים של קטע שטוח ובסופו רמפת ירידה.
בהיעדר תקן מחייב לפסי האטה בישראל, תכנון פסי ההאטה אמור להיות מבוצע ע"י מהנדס תנועה. בפועל נראה שהמצב בשטח קצת שונה. בעוד שבחו"ל נעשה שימוש בסוגי הפסים שתיארנו קודם, הרי שבישראל ערב רב של פסי האטה במגוון צורות, גבהים וחומרים. בהמשך ניגע בבעיות הבטיחות השונות שיכול פס האטה "מוזר" שכזה ליצור.
משרד התחבורה מונה מספר סוגים של פסי האטה:
פס האטה מעגלי – כאמור, הפס הראשון שהזכרנו בפיסקה הקודמת. הפס המקובל ברוב מדינות העולם, מסייע בהגברת הבטיחות בדרכים ופשוט יחסית להקמה.
פס טרפזי – הפס מהסוג השני שהזכרנו קודם. פס זה מתאים יותר לשימוש בצמתים לצורך הבלטת מעבר חציה. בנוסף, פס זה יותר סלחני לאוטובוסים ולכלי רכב כבדים ועל כן יותר מתאים לרחובות בהם נוסעים כלי רכב כגון אלה.
פס האטה סינוסואידי – פס האטה בעל יותר מ"דבשת" אחת. דומה במבנהו לפס המעגלי אולם כולל שתים או יותר "דבשות". בד"כ ארוך יותר מהפס המעגלי ויתרונו בכך שהוא מספק נוחות נסיעה משופרת תו"כ שליטה טובה במהירות הנסיעה. חסרונו – קשה להקים אותו בצורה מדוייקת ויעילה.
פסי האטה קצרים – נקראים mini bums או mini humps. פסי האטה אלה קצרים ונמוכים. גובהם אינו עולה על 4 או 5 ס"מ ואורכם פחות מ 1 מטר. הפסים עשויים מחומרים תרמופלסטיים ומעוגנים לכביש באמצעות אביזרי חיבור ייעודיים.
כריות האטה – משטח מוגבה במרכז הנתיב אשר רוחבו גדול מרוחב הסרנים של רכב פרטי אך קטן מזה של אוטובוס או רכב כבד אחר. כפועל יוצא, רכבים פרטיים יהיו חייבים לעלות עם אחד הגלגלים לפחות על כרית ההאטה בעוד כלי רכב כבדים יוכלו לעבור עם שני בגלגלים על האיזור הישר שמצידי הכרית מבלי לעלות עליה. באופן זה מגבירים את הבטיחות בדרל מבלי לפגוע בכלי רכב כבדים.
המלצות משרד התחבורה לגבי ביצוע פסי האטה
משרד התחבורה ממליץ על שלושה חומרים אפשריים לביצוע של פס האטה: אספלט, בטון מהיר התקשות או אבני ריצוף. פס האטה מאספלט יתאפיין בעמידות בינונית ומחיר נמוך, פס מבטון יתאפיין בעמידות גבוהה ומחיר גבוה ואילו פס עשוי אבני ריצוף משתלבות יתאפיין בעלויות גבוהות ועמידות בינונית.
הנחיות לפס האטה מאבני ריצוף:
יש לקרצף את האספלט בשני קצות הפס המיועד לעומק של מספר סנטימטרים.
לרסס חומר מאחה.
לפזר את האספלט ידנית. עובי האספלט ינוע בין 4 ל 7 ס"מ
הנחיות לפס האטה מאבני ריצוף:
יש להסיר את שכבת האספלט ואף מספר סנטימטרים מתשתית הדרך.
יש לפזר שכבת תשתית ולהדקה. שכבה זו צריכה להתאים למידות פס ההאטה פחות כ 10 ס"מ.
יש לפזר שכבת חול ועליה להדק את האבנים.
הנחיות לפס האטה מבטון:
יש להסיר שכבת אספלט ותשתית לעומק של כ 15 ס"מ.
יש להתקין תבנית בשני צידי הפס ולהניח רשת מתכת.
יש לצקת את הבטון , ליישר ולהחליק אותו למידות הפס הרצויות.
בהמשך נתיחס להנחיות המשרד הנוספות לגבי התקנת פסי האטה: היכן נכון להתקין, האם יש להתקין עיני חתול בסמיכות לפסים וכיצד יש לשלט ולסמן את הפסים.
הבהרה: המידע באתר זה הנו לתועלת הציבור, ייתכנו במידע חוסרים ו/או השמטות ו/או אי דיוקים ואין להסתמך על נכונותו ו/או על עדכניותו. בעלי האתר לא ישאו באחריות לכל נזק שנגרם עקב הסתמכות על האמור באתר.
לצפיה במוצרים השונים מומלץ לבקר בדפים הבאים
סופיות לפסי האטה ואביזרים נלווים
להזמנות ומידע נוסף השאר פרטים בטופס שמשמאל למעלה או התקשר: 077-4452574