מה עדיף? שומר ידני או שומר חשמלי חשמלי / סולארי? עמוד או 3 רגליים?
הסיטואציה של תפיסת חניה פרטית ע"י כלי רכב זרים הפכה לבעייתית ונפוצה בישראל. ניתן להניח בסבירות גבוהה כי הדבר נובע מהתגברות מצוקת החניה בשל הגדלת רמת המינוע בישראל, קרי יותר כלי רכב לכל משפחה מבעבר וכן בשל בניה לגובה בערים, הוספת דירות על שטח נתון ובאופן כללי, הגברת הצפיפות בערים. יחד עם הצורך המתגבר לשמירת החניה הפרטית, ניתן גם מענה בדמות שומר חניה המגיע במגוון רחב של מוצרים. מוצרים אלה מספקים פיתרון יעיל ופשוט (בד"כ, תלוי במוצר) לשמירה על החניה הפרטית ואף מגבירים את הבטיחות בחניון ע"י הסדרת נושא החניה. אם גם אתם מתלבטים בין שומר חניה חשמלי, שומר ידני בעל 3 רגליים, עמוד חניה בעל רגל אחת או שומר חניה סולארי, כדאי שתעיינו במאמר זה בו ריכזנו את הייתרונות והחסרונות של כל אחד מהמוצרים.
שומר עם שלט – חשמלי
מוצר זה מגיע אלינו בד"כ מסין וכולל מנוע חשמלי המעלה ומוריד את השומר. המוצר מגיע במספר תצורות, כאשר המשותף לכולן הוא שימוש בשלט רחוק המאפשר פתיחה וסגירה של השומר מבלי לצאת מהרכב ומבלי להתכופף. ישנם מוצרים המציעים שומר חניה חשמלי מופעל סוללה וישנם כאלה המחייבים סלילת תשתיות חשמל.
בתמונות למטה: שומר חניה חשמלי הנמכר בסין ושומר חשמלי נוסף. ניתן לראות בתמונה כי בעלי החניות התקינו שרשרת מתכת בנוסף לשומרים אשר תפקידה, ככל הנראה, לגבות את השומרים במקרה שהם מתקלקלים. צולם בחיפה, נובמבר 2016.
יתרונות: ניתן בד"כ לפתוח ולסגור את השומר מבלי לצאת מהרכב, תלוי באיכות הקליטה וחוזק הסוללה בשלט.
חסרונות: שומר חשמלי מחייב חציבת תשתית חשמל (התקנה יקרה), המוצר כולל מנוע חשמלי וחלקים נעים שדריסה אגרסיבית אינה מטיבה עמם. המוצר רגיש לוונדליזם – קיים חשש לרגישות לחדירת מים. דגם מסויים שנבדק על ידינו, מיועד להתקפל בעת דריסה ולהשמיע ציפצוף. בפועל מוצר זה מאפשר לרכב לפלוש לחניה, מה שבעצם מחטיא את המטרה עבור רוכשים רבים. אם אתם מעוניינים לרכוש שומר חניה חשמלי, כדאי לבדוק האם הוא מתקפל תחת דריסה והאם תכונה זו של המוצר מתאימה לצרכים שלכם. המוצר אינו מיועד לדריסות חוזרות ונשנות. במוצרים מופעלי סוללה וללא פאנל סולארי יש לטעון את הסוללה מידי כמה חודשים אחרת המוצר מפסיק לעבוד.
סיכום – קיים חשש שמוצר זה עדין ושביר מידי לשוק הישראלי. לא תמיד מתאים מבחינה מכאנית ופונקציונלית לאגרסיביות של הנהג הישראלי. נושא חלקי חילוף, אחריות ותיקונים לא נבחן על ידינו.
שומר חניה סולארי
מוצר זה כולל פאנל סולארי, מנוע חשמלי וסוללה המיועדת לאגור את החשמל שיוצר במהלך שעות התאורה לצורך הפעלת השומר. המחסום עצמו בד"כ בצורת האות "ח" או חצי עיגול, ללא רגל תומכת אחורית. מוצר זה אינו מיועד לדריסה.
יתרונות: ללא צורך בחיבור לתשתית החשמל (מוזיל התקנה), אינו צורך חשמל, הפעלה בעזרת שלט רחוק.
חסרונות: לא ניתן לשימוש כשומר חניה סולארי בחניונים מקורים, תיתכן עמידות נמוכה לדריסה, פאנל סולארי עלול להיות רגיש לוונדליזם והמכלול עצמו עלול להיות רגיש לחדירת מים. לא בדקנו את עמידות השומר בדריסה.
לסיכום – במובנים רבים דומה לשומר חניה חשמלי רק בלי תשתית החשמל ובלי הצורך לטעון את הסוללה מידי פעם.
עמוד חניה עם רגל אחת
מוצר זה שנקרא גם עמוד לחסימת החניה, אינו כולל מנוע או רכיבים חשמליים וקיפולו או פתיחתו מבוצעים ידנית. העיגון לקרקע באמצעות פלטה עם 4 חורים או ביציקת בטון. רוב המוצרים כוללים מנגנון נעילה חצי אוטומאטי: ממצב פתוח ניתן לקפל את העמוד ע"י סיבוב של מפתח במנעול המשולב בבסיס המוצר. ממצב מקופל למצב פתוח אין צורך במפתח, מספיק לפתוח את העמוד והוא ננעל במצב פתוח. מוצר זה אינו מיועד לדריסה.
יתרונות: זול, פשוט מכאנית – ללא מנגנונים עדינים וללא אלקטרוניקה, פשוט להתקנה., פשוט לתפעול.
חסרונות: עיגון לרצפה בנקודה אחת בלבד, ללא תמיכה נוספת הופך את עמוד החניה לפחות עמיד בפני דריסה ועקירה מאשר מוצרים בעלי בסיס עיגון רחב יותר. גם עמודים שמבוטנים לרצפה עלולים להיעקר בדריסה תוך כדי גרימת נזק למשטח, בדיוק כמו כל עמוד חסימה קשיח מברזל. בחלק מהמוצרים מחוברות מעין כנפיים המגדילות את מימד הרוחב של המוצר. באילו שלא, העמוד צר ולעיתים אינו מספיק לסגור את כל החניה, בפרט בחניות רחבות. במוצרים בהם קיים מקרה מנעול אינטגרלי, קיים סיכון של סתימת המנעול כתוצאה מלכלוך או מחלודה. במקרים כאלה לא ניתן להחליף את המנעול בלבד, אלא יש להחליף את כל המוצר.
לסיכום: פיתרון פשוט וזול. חשש לעמידות נמוכה בפני דריסה.
לסיכום (כללי): השומרים שנסקרו כאן שונים בתכונותיהם ומאפייניהם. אין מוצר מסויים שהוא טוב ומוצר אחר שהוא גרוע. כאשר אתם באים לקבל החלטה איזה שומר חניה להתקין, רצוי לחשוב מה הם הקריטוריונים החשובים לכם ביותר במוצר: אמינות, מחיר, נוחות שימוש וכו' ואלו ינחו אתכם בבחירת המוצר המועדף עליכם.
מספר דברים נוספים שרלוונטיים למי שמעוניין להתקין שומר לחסימת החניה
- יש להתקין את השומר במרכז החניה, לא פחות מ 1.5 מ' מקו החניה הקדמי וזאת כדי למנוע דריסה של המוצר בעת הכניסה לחניה. מומלץ לבצע את ההתקנה במרכז מימד הרוחב של החניה כדי שלא לאפשר לכלי רכב פולשים להשתחל מצידו של השומר.
- במידה שהחניה שלכם פתוחה גם מהצדדים התקנה של שומר בלבד לא תספק לכם פיתרון מלא. סביר להניח כי כלי רכב ינסו להכנס לחניה שלכם מהצד. מומלץ לפיכך להפריד בין החניה שלכם ובין החניות הסמוכות לה.
- אין להתקין שומר חניה בשטחים ציבוריים או שטחים בהם אין לבעל החניה רשות להתקין.
- כאשר מתקינים שומרים לשורת חניות, מומלץ להציב עמוד הפרדה בין החניות על מנת שלא לאפשר כניסת רכבים בין שומרי החניה. ניתן להשתמש בעמוד גמיש או בעמוד מעוצב קשיח למניעת חניה.
- במעבר דירה, למעט במקרה של התקנה ביציקת בטון, ניתן להעביר את השומר לדירה החדשה.
אין במאמר זה משום המלצה או הנחיה לגבי אופן התקנה המוצר ואין להסתמך עליו לצורך ביצוע ההתקנה.