נתחיל מההתחלה, בקצרה, מה זה מעצור חניה?
לפני שניגש להסבר איפה יש להתקין את המוצר ואיפה לא, כדי לקחת רגע ולהבין מהו מעצור חניה. מעצור חניה הוא פריט המותקן על הרצפה בחניה ותפקידו לבלום את גלגלי הרכב כאשר הרכב מגיע למקומו המיועד והרצוי בתוך החניה. לעיתים קיים בילבול בין מעצור חניה ובין מוצרים נוספים המיועדים לחניה להם שמות דומים כגון מחסום חניה או אפילו פסי האטה. רצוי לדעת מה הפונקציונליות של כל מוצר וכיצד הוא פועל על מנת שלא נתבלבל בין המוצרים השונים.
מעצורי חניה עשויים ממספר חומרים: גומי, פלסטיק, בטון וברזל כאשר לכל מוצר היתרונות והחסרונות שלו. בעבר סקרנו בהרחבה את מעצורי הגומי והפלסטיק הקיימים בשוק. אם אין לכם עדיין היכרות עם מעצורי הגומי והפלסטיק המודרניים אלא רק עם מעצורי הבטון העתיקים, שווה לקחת כמה דקות ולבקר בדפי המוצר בכדי לקבל נתונים ראשוניים.
למה מתקינים מעצור חניה
המטרה של מעצור חניה היא לגרום לכלי הרכב בחניון לחנות במיקום נכון בתוך החניה, כפי שמתכנן החניון תיכנן. מחד, לא לבלוט אל תוך נתיב הנסיעה ומאידך, לא לפגוע בקיר או ברכב שמולם. באופן זה מונעים פגיעה בכלי רכב אחרים ובתשתיות החניון, מתאפשר ניצול מקסימאלי של שטח החניון וכן מושג סדר באופן חניית כלי הרכב. מטרה נוספת וחשובה לא פחות היא לעשות חיים קלים לנהג החונה ולהקל על השימוש בחניון. כל שעליו לעשות זה להתקדם באיטיות בתוך החניה עד שהוא נעצר ברכות ע"י מעצור החניה. במצב זה הנהג יכול להיות בטוח כי הוא לא יתנגש בקיר שממול ושהחלק האחורי של רכבו אינו בולט מחוץ לחניה.
קיימת התיחסות למעצור חניה ולמיקומו בהנחיות לתכנון חניה של משרד התחבורה פרק ד': תכנון חניונים. קודם כל אני באמת ממליץ לכל מי שקשור בתכנון, שיפוץ ניהול או תחזוקה של חניונים ואפילו לוועדי בתים שיש להם חניון, לכל הפחות להציץ במסמך הזה. לגופו של עניין, המסמך מציין כי יש למקם את מעצור החניה 75 ס"מ מהקיר במקרה שחונים מול קיר. ניתן למצוא במסמך תרשים המספק תשובה למספר מצבים נפוצים כגון חניה מול קיר עם/בלי אבן שפה וכן חניה נגדית של 2 כלי רכב. המסמך אינו מתייחס רק למעצור חניה אלא גם לאבני שפה המהוות תחליף מבחינת משרד התחבורה למעצור חניה. באתר א.ו.ש ישנה סקירה לגבי מיקום המעצור, כולל תרשימים מפורטים העשויים לחדד נקודות בהן נתקלים בשטח ושאינן באות לידי ביטוי במסמך של משרד התחבורה.
אז איפה צריך להשתמש במעצור חניה ואיפה זה מיותר?
מסמך ההנחיות של משרד התחבורה אינו בגדר חוק או תקנה. זהו מסמך המחליף ומעדכן מסמך משנת 1981 שנקרא "הצעת הנחיות לתכנון חניונים". לפיכך, התקנת מעצורי חניה אינה, ככל הנראה, חובה על פי חוק. יחד עם זאת, מדובר באביזר מועיל ונחוץ ושימוש בו הפך כבר לסטנדרט ברוב החניונים בארץ וראוי להתיחס אל מעצור החניה כאל חלק סטנדרטי ובלתי נפרד מהחניון ולא איזה אביזר מותרות איזוטרי.
נסקור את המקומות בהם יש צורך להציב מעצור חניה
- חניה הממוקמת מול קיר או עמוד.
- חניה הממוקמת מול דלתות של מחסנים וחדרי שירות שונים (מאוד מקובל בחניונים של מגדלי מגורים מרובי דירות).
- חניה של 2 כלי רכב זה מול זה – יש להשתמש בשני מעצורי חניה, אחד לכל חניה. הצבת מעצור חניה על הגבול שבין שתי החניות לא תביא תועלת.
- חניה מול מדרכה או רחבה מוגבהת, כאשר רוצים שהשלוחה הקידמית של הרכב לא תפלוש לתוך השטח.
- חניה בניצב לשביל להולכי רגל, לשם מניעת פלישה של רכב חונה לתוך השביל.
- בחניה מול תשתיות המבנה כגון לוחות חשמל, גמל מים וכו'.
בחלק מהמקרים, אבן שפה הבנויה כשפת מדרכה או שפת יכולה להוות תחליף הולם למעצור חניה.
איפה לא צריך להשתמש במעצור חניה
- לא נחוץ בחניה מקבילה לנתיב הנסיעה.
- במקומות בהם כבר קיימת אבן שפה הממוקמת כראוי בכדי לספק עצירה ומיקום נכונים לרכב החונה, למשל: חניה בחניון חיצוני בו כל 2 שורות של רכבים מופרדות ביניהן באמצעות ערוגת פרחים ברוחב 1.5 מ' התחומות ע"י אבני שפה.
- חניה פנימית מתוך 2 חניות עוקבות. (חניות עוקבות הן כאלה אשר בדרך כלל משרתות את אותה דירה. רכב אחד חונה אחרי הרכב השי וחוסם אותו.
- מקומות חניה המהווים בשעת חירום נתיב כניסה לרכבי חרום והצלה או נתיב פינוי מהבניין וקיים חשש כי מיקום המעצור באותן חניות יגרום להפרעה בפעולות החירום.
כפי שהזכרתי קודם, מעצור חניה נועד גם להקל על השימוש בחניה. לפיכך ניתן להשתמש בו בכל מקום בו הוא יסייע למקם את הרכב בתוך החניה ולא יגרום להפרעה או לסיכון.
לעיתים קרובות, כאשר כבר קיימת שורה של מעצורי חניה בחניון אשר בקצה שלה קיימת חניה או מספר חניות שלא "צריכות" מעצור, מעדיפים להשלים את השורה של מעצורי החניה מטעמים של אסתטיקה ואחידות. כל זאת כמובן בכפוף לאי גרימה של סיכון או הפרעה למשתמשי החניון.
נראה לי שכיסיתי את רוב המצבים של מתי צריך ומתי לא צריך להתקין מעצור חניה. אם יש לכם שאלות או רעיונות נוספים, אתם מוזמנים להגיב בתחתית העמוד.
כל האמור במאמר זה הנו דעתו האישית של הכותב ואין להסתמך על הנאמר בו. מומלץ להוועץ במהנדס תנועה לפני ביצוע התקנה של מעצורי חניה.
במגרש חניה שבסופו יש תעלה, האם יש חובה להתקין מעצור חניה? המגרש הוא כורכר מהודק. האם בכלל אפשרי להתקין מעצורים?
שלום יואב,
נשמע שמעצור בהחלט יסייע לכם אם כי אנו ממליצים לפנות ליועץ בטיחות כדי לקבל התוויה מקצועית לטיפול במפגע.
ניתן להתקין מעצור חניה מגומי ע"ג משטח כורכר כל עוד פני השטח יחסית ישרים.