מגביל גובה בכניסה לחניון למניעת כניסה כלי רכב שגובהם עולה על הגובה המקסימלי המותר בשטח החניון

מה זה מגביל גובה?
כאמור, מגביל גובה הנו אלמנט המגביל את גובהם של כלי הרכב הנעים בקטע דרך נתון ומונע נסיעה של כלי רכב שגובהם עולה על נתון מרווח אנכי פנוי לפיו תוכנן אותו כביש. אופן הגבלת הגובה הוא ע"י סימון והתראה לנהג כי רכבו גבוה מהמרווח האנכי הפנוי ולפיכך נקרא מגביל גובה גם בשם מתריע גובה. קיימים 3 סוגים של מגבילי גובה:- מגביל גובה מכאני נייד – בנוי בד"כ מבנה קל אשר אינו גורם לנזק לרכב הפוגע. מקושר עם שרשרת לאלמנט נושא. זהו סוג מגביל הגובה המיוצר ע"י א.ו.ש ומותקן בכניסה לחניונים.
- מגביל גובה אופטיים אלקטרוניים אשר לא יוצרים מגע פיסי עם הרכב.
- מגביל גובה מקובע – בדרך כלל קורת פלדה. מפגש בין רכב גבוה למגביל הגובה וסתיים בעצירה של הרכב.
מדוע צריך מגביל גובה לחניון?
בחניונים מקורים, קיים כמובן גובה הכניסה לחניון אך לעיתים קרובות פתח הכניסה גבוה ומרווח יותר מאשר פנים החניון. גובה החניון נקבע כמובן בתוכנית הבניין והוא נתון אשר מציין את גובה האלמנט הנמוך ביותר בחניון. כלי רכב שגובהם גדול מנתון גובה החניון נדרשים להיבלם ע"י מגביל הגובה, היות שרכב כזה עלול לגרום לנזק רב בתוך החניון ובכלל זה פגיעה במערכות החניון כגון ספרינקלרים, מפוחי עשן, ביוב, ניקוז, תאורה ועוד.
כיצד בנוי מגביל גובה?
המגביל עשוי מקורת אלומיניום קלה וחזקה באורך עד 6 מ' צבועה בתנור ונושאת גרפיקה בולטת מחזירת אור. הקורה נקשרת לאלמנט יציב במבנה היכול לשאת אותה. אופן הקשירה מאפשר לקורה מידה מסויימת של תזוזה במקרה שכלי רכב מנגח את הקורה, על מנת שלא לפגוע בכלי הרכב ולשמור על הקורה ככל הניתן. חלק חשוב במגביל הגובה הוא הגרפיקה והמסר הגרפי המועבר על גבי המגביל. על הגרפיקה לכלול כמובן את הגובה המקסימלי המותר לרכבים בחניון. מעבר לכך ניתן להוסיף משקל מקסימלי או איסור כניסת רכבי מונעים בגז לשטח החניון. בנוסף, רצוי להציב בסמוך למגביל הגובה את התמרורים הבאים:- תמרור 416 מלוח התמרורים: אסורה הכניסה לרכב שגובהו – כולל המטען – עולה על מספר המטרים הרשום בתמרור.
- תמרור 406 מלוח התמרורים: אסורה כניסה לרכב מנועי מסחרי שמשקלו הכולל המותר בטונות עולה על הרשום בתמרור.