היכן יש להציב מראה פנורמית בחניון? חלק א' במדריך להתקנת מראות פנורמיות בחניון עוסק בשאלת מיקום המראה
חניונים הם אזורים בהם שדה הראיה מצומצם בשל כלי רכב חונים, עמודים קונסטרוקטיביים של הבניין, גאומטריית החניון הכוללת עליות, ירידות וסיבובים חדים ומכשולים נוספים הקשורים בתשתיות המבנה. הדבר מונע מהנהגים לראות כלי רכב אחרים והולכי רגל בצמתי החניון וביציאה מהחניון. בעלי חניונים רבים מטפלים בבעיה בהצלחה מרובה באמצעות התקנת מראות פנורמיות בנקודות אסטרטגיות בחניון. המראות הפנורמיות מגדילות את שדה הראיה באותם אזורים בעיתיים ומונעות מנהגים "הפתעות" בדמות כלי רכב והולכי רגל המגיחים מנתיב אחר בצומת מבלי שניתן יהיה להבחין בהם מבעוד מועד.

למי מאיתנו שלא מכיר, מראות פנורמיות הן מראות עגולות קמורות אשר בעזרת שטח פנים קטן יחסית, משקפות שטח גדול מאוד. תכונה זו מנוצלת היטב לשם הגדלת שדה הראיה של הנהג ע"י הצבת מראות קמורות בצמתים המשקפות נתיב נסיעה שלם בעזרת מראה בעלת שטח פנים בקוטר 80 ס"מ. א.ו.ש מייבאת ומשווקת מגוון מראות פנורמיות מאקריליק ומפוליקרבונט ומעמידה לרשות לקוחותיה את הידע והניסיון הרב שנצבר אצלה בתחום.
איפה מתקינים מראה פנורמית בחניון?
ככלל, רצוי להתקין מראה פנורמית בכל מקום בחניון בו קיימת מגבלת שדה ראייה המפריעה לנהג ומראה פנורמית שתוצב באותו מקום, תאפשר להגדיל את שדה הראיה. כאשר אתם ניגשים לחניון בכדי לנסות ולאתר מקום להצבת מראה פנורמית רצוי לשים לב למספר דברים:
- מה הם הצמתים היותר סואנים בחניון? צמתים אלה יהיו בד"כ בעדיפות גבוהה יותר להתקנת מראה פנורמית. על פי רוב מדובר בצמתים הקרובים יותר ליציאה מהחניון.
- כנהג המשתמש בחניון, באילו מקומות בחניון חוויתם מקרים של "כמעט תאונה"? מקומות אלה יהיו אף הם בעדיפות להתקנת מראות פנורמיות.
- באילו צמתים קיים שטח מת מחד ומאידך, נהגים מגיעים אליו במהירות גבוהה? במקומות אלה, בנוסף למראה פנורמית, רצוי לשקול להתקין פסים להאטת כלי הרכב. שני אמצעים אלה משלימים זה את זה: הגדלת שדה הראיה ביחד עם האטת מהירות הנסיעה בדרך כלל מביאה לפיתרון הבעיה ולשימוש נינוח ובטוח יותר בחניון.
ישנם מספר מקומות אסטרטגיים בחניון בהם מומלץ דרך קבע להציב מראה פנורמית:
היציאה מהחניון – ברוב המקרים כלי רכב היוצאים מהחניון חוצים מדרכה לפני שהם עולים על הכביש. היציאה מהחניון מלווה לעיתים בעליה בשיפוע חד יחסית וברוב המקרים קיימים קיר או חומה מצידי היציאה המגבילים את שדה הראיה ומונעים את היכולת לצפות מראש מעבר של הולך רגל על המדרכה. הצבה של מראות פנורמיות אשר ישקפו את המדרכה משני צידי היציאה מהחניון תאפשר לראות את הולכי הרגל. בנוסף הדבר יאפשר לנהג לראות את התנועה על הכביש ולאפשר לו להשתלב בבטחה כאשר הכביש פנוי.
- צומת כניסה ראשי לחניון – בחניונים רבים קיים צומת T מיד בכניסה לחניון. על פי רוב זהו צומת סואן. התקנה של שתי מראות פנורמיות בצומת זה תאפשר כניסה בטוחה של כלי רכב.
- פניות בנות 90 מעלות בנתב המקיף את החניון – ברוב החניונים קיים נתיב הקפי המקיף את קומת החניון וצלע אחת שלו משמשת כירידה/עליה לקומה הבאה. נתיב זה כולל לפחות 3 פניות בנות 90 מעלות. הצבת מראה פנורמית בכל אחת מפניות אלה עוזרת לנהגים הנוסעים בכיוונים נגדיים לראות זה את זה מראש לפני שהם נכנסים אל תוך הפניה.
- מעבר בין קומות – קיימים חניונים בהם המעבר בין הקומות הנו באמצעות נתיב סיבובי (ספיראלי) בו יש נתיב עולה ונתיב יורד. נתיבים אלה צרים וכל חריגה לנתיב הנגדי עלולה להיות מסוכנת. מעבר לשימוש במפרידי נתיבים להפרדת נתיבי הנסיעה, הצבת מראה פנורמית בחלקו החיצוני של הסיבוב תאפשר לנהגים העולים לראות את אלה היורדים וההפך.
מתעניינת לגבי מראות פנורמיות בחניון של בניין